Onze Trainingen
Ons Team
Examens oefenen

Examentips Scheikunde VWO

Om je examen scheikunde goed te maken is het natuurlijk belangrijk om je goed voor te bereiden. Maar gelukkig zijn er ook een aantal makkelijke trucjes die je enorm kunnen helpen bij je examen. Daarom hebben onze hoofddocenten de belangrijkste Examentips voor jou op een rijtje gezet!

Tip 1: Deel je eindexamen slim in

Normaal gesproken is drie uur voldoende tijd om een eindexamen te maken. Om die tijd goed in te delen is het belangrijk om in de gaten te houden hoeveel tijd je nog hebt en hoeveel vragen je nog moet beantwoorden. Je kunt zelf de volgorde bepalen waarin je de vragen maakt, begin dus vooral met een onderwerp dat je aanspreek en de stof die je het beste beheerst. En kom je er bij een bepaalde vraag binnen vijf tot tien minuten niet uit, geen probleem, ga dan door met een andere vraag. Als je aan het einde nog tijd over hebt, dan kun nog naar deze vraag terugkomen. ID 10010665

Tip 2: Lees eerst de vraag, dan pas de tekst

Sommige vragen beginnen met een verhaal met daarin veel informatie. Niet alle informatie is relevant om de vraag te kunnen beantwoorden en soms leidt de informatie je af van de vraag. Lees daarom eerst de vraag goed door en pas daarna het verhaal. Je hebt dan al een idee van waar je op moet letten. Onderstreep tijdens het lezen die informatie die je nodig hebt om de vraag te kunnen beantwoorden. Nadat je het antwoord gegeven hebt, lees nogmaals goed de vraag door om te controleren of je echt antwoord hebt gegeven op de vraag.

Tip 3: Is het antwoord logisch?

Veel van de vragen bij scheikunde gaan over chemisch rekenen met mollen, kilogrammen en liters van een bepaalde stof. Controleer dan bij je eindantwoord altijd of het antwoord logisch is. Zo zal uit een ton bauxiet niet tien milligram aluminium komen, zal bij de ontleding van een kilo water niet tien kilo zuurstof ontstaan en zal uit tien millimol natrium geen kilomol zout ontstaan.

Tip 4: Punten behaal je per stap!

ID 10010665 De meeste punten op je eindexamen krijg je niet je eindantwoord op een vraag, maar voor de stappen die je zet om daar te komen. Ook al is het eindantwoord fout, dan leveren de juiste stappen toch een hoop punten op. De punten die je per vraag kunt halen geven goed weer hoeveel stappen je ongeveer moet nemen; 4 punten betekent 4 essentiƫle elementen waar in het correctiemodel naar wordt gekeken. Schrijf daarom altijd alle tussenstappen op die je neemt om tot een antwoord te komen.

Tip 5: Vergeet de conclusie niet

Je zal niet de eerste zijn die de berekening helemaal goed heeft gedaan maar de conclusie is vergeten op te schrijven. Lees aan het eind van het maken van een opgave de vraag nog een keer om te controleren of je de volledige vraag beantwoord hebt. Een tip is om elk antwoord met: "Dus..." of "Conclusie:... " te eindigen.

Tip 6: Significantie en eenheden

Let op de significantie van jouw eindantwoord! Als je de rekenregels voor significantie niet machtig bent, hanteer dan het volgende. Kijk naar de waarde met het minst aantal significante cijfers dat je voor je berekening hebt gebruikt. Haal deze waardes uit de opgave en BiNaS en niet van je eigen blaadje, dan weet je zeker dat je de goede waardes gebruikt. Het aantal significante cijfers bepaal je door de cijfers in een getal te tellen vanaf de eerste niet nul. Dus 0,0071600 zijn 5 significante cijfers. Let er daarnaast altijd op dat je de juiste eenheid neerzet.

Tip 7: Zorg dat je materiaal in orde is

Het zal niet de eerste keer zijn dat iemands rekenmachine er net tijdens het examen mee ophoudt. Zorg daarom altijd dat de batterijen vol genoeg zijn. Vergeet ook niet om je geodriehoek, je Binas en twee potloden en twee pennen mee te nemen. Dit voorkomt mogelijk stress en tijdverlies tijdens het examen.

Andere VWO vakken