Onze Trainingen
Ons Team
Examens oefenen

Examentips Wiskunde A HAVO

Om je examen wiskunde A goed te maken is het natuurlijk belangrijk om je goed voor te bereiden. Maar gelukkig zijn er ook een aantal makkelijke trucjes die je enorm kunnen helpen bij je examen. Daarom hebben onze hoofddocenten de belangrijkste Examentips voor jou op een rijtje gezet!

Tip 1: Deel je eindexamen slim in

Normaal gesproken is drie uur voldoende tijd om een eindexamen te maken. Om die tijd goed in te delen is het belangrijk om in de gaten te houden hoeveel tijd je nog hebt en hoeveel vragen je nog moet beantwoorden. Je kunt zelf de volgorde bepalen waarin je de vragen maakt, begin dus vooral met een onderwerp dat je aanspreek en de stof die je het beste beheerst. En kom je er bij een bepaalde vraag binnen vijf tot tien minuten niet uit, geen probleem, ga dan door met een andere vraag. Als je aan het einde nog tijd over hebt, dan kun nog naar deze vraag terugkomen.

Tip 2: Lees eerst de vraag, dan pas de tekst

file000962301120 Sommige vragen beginnen met een verhaal met daarin veel informatie. Niet alle informatie is relevant om de vraag te kunnen beantwoorden en soms leidt de informatie je af van de vraag. Lees daarom eerst de vraag goed door en pas daarna het verhaal. Je hebt dan al een idee van waar je op moet letten. Onderstreep tijdens het lezen die informatie die je nodig hebt om de vraag te kunnen beantwoorden. Nadat je het antwoord gegeven hebt, lees nogmaals goed de vraag door om te controleren of je echt antwoord hebt gegeven op de vraag.

Tip 3: Punten behaal je per stap!

file2541277401569 De meeste punten op je eindexamen krijg je niet je eindantwoord op een vraag, maar voor de stappen die je zet om daar te komen. Ook al is het eindantwoord fout, dan leveren de juiste stappen toch een hoop punten op. De punten die je per vraag kunt halen geven goed weer hoeveel stappen je ongeveer moet nemen; 4 punten betekent 4 essentiële elementen waar in het correctiemodel naar wordt gekeken. Schrijf daarom altijd alle tussenstappen op die je neemt om tot een antwoord te komen.

Tip 4: Vergeet de conclusie niet

Je zal niet de eerste zijn die de berekening helemaal goed heeft gedaan maar de conclusie is vergeten op te schrijven. Lees aan het eind van het maken van een opgave de vraag nog een keer om te controleren of je de volledige vraag beantwoord hebt. Een tip is om elk antwoord met: "Dus..." of "Conclusie:... " te eindigen.

Tip 5: Gebruik van de GR

file2541277401569 Wees alert op de woorden 'exact' ;en 'algebraïsch'. Wanneer één van deze termen genoemd staat in de vraag, moet je alle stappen die je maakt om tot het antwoord te komen uitschrijven. Je mag je GR best gebruiken, maar je hebt er alleen iets aan om een getal uit te rekenen. Staan deze termen er niet, dan kun je je GR voor alle berekeningen gebruiken en volstaat het dat je laat zien wat je precies met je GR gedaan hebt. Doe dit ook, aangezien het gebruik van je GR veel tijd scheelt en de kans op fouten kleiner maakt. Schrijf altijd op als je de GR gebruikt en schrijf de invoer van je GR op, dit levert punten op!

Tip 6: Zorg dat je materiaal in orde is

Het zal niet de eerste keer zijn dat iemands GR er net tijdens het examen mee ophoudt. Zorg daarom altijd dat de batterijen vol genoeg zijn en neem een extra setje mee. Vergeet ook niet om je geodriehoek, twee potloden en twee pennen mee te nemen. Zo zorg je ervoor dat je zonder stress en tijdverlies het examen kunt maken.

Komende examentrainingen

Bekijk alle examentrainingen
Een punt hoger banner 2b750f8b0265b170d5cd2d4d2da3a8e638a140d1b820ae03bb315a2f2f07f63d