Onze Trainingen
Ons Team
Examens oefenen

Examentips Biologie HAVO

Om je examen biologie goed te maken is het natuurlijk belangrijk om je goed voor te bereiden. Maar gelukkig zijn er ook een aantal makkelijke trucjes die je enorm kunnen helpen bij je examen. Daarom hebben onze hoofddocenten de belangrijkste examentips voor jou op een rijtje gezet!

Tip 1: Deel je examen efficiënt in

Je kan zelf kiezen welke vragen je eerst maakt, en welke later. Maak eerst de vragen van onderwerpen waar je goed in bent. Als je merkt dat je blijft hangen op een vraag, bewaar die dan voor later.

Tip 2: Ken je Binas!

Neem er een paar uur de tijd voor om de biologie sectie van je Binas helemaal door te nemen zodat je weet wat er allemaal in staat. In je Binas staat bijna alles, maar je moet weten hoe je hiermee om moet gaan. Verder staat niet alles specifiek in de index, terwijl de informatie wel in je Binas staat. Als je weet bij welk onderwerp een bepaald begrip hoort kan je dat onderdeel opzoeken in de Binas. Vergeet ook niet dat bepaalde tabellen binnen een bepaald onderwerp (bijvoorbeeld vertering of genetica) ook samenwerken. Als je de informatie dus niet kan vinden in één van die tabellen, is de kans groot dat het een bladzijde verder genoemd wordt.

Tip 3: Scan de bron eerst

Veel bronnen bestaan uit veel informatie die niet nodig is om je vraag te beantwoorden. Toch kan het toch zijn dat je meer fouten maakt als je éérst de vraag leest, en dan gericht gaat zoeken in de bron omdat je bevooroordeeld bent door de vraag. Maar als je eerst de bron uitgebreid leest, en dan pas de vraag, kan je in tijdnood komen. Het handigste is om de bron door te scannen. De belangrijke termen vallen gelijk op, en het helpt je de vraag beter begrijpen als je die daarna leest.

Tip 4: Hoe beantwoord ik een multiple choice vraag?

Leg je hand of een blaadje over de antwoorden, en lees eerst de vraag. Bedenk zelf het antwoord, en kijk dan of deze erbij staat. Vergeet niet dat in de examens namelijk verkeerde antwoorden staan, die vaak op 'herkenning' worden gekozen in plaats van er goed over nadenken. Door eerst zelf goed na te denken, overkom je dit probleem.

Tip 5: Punten behaal je per stap

Check de hoeveelheid punten die je kan krijgen per vraag. Uit zoveel delen of 'denkstappen' moet je antwoord dan ook bestaan. Vaak moet je de informatie uit de bron halen. Herhaal deze informatie, en verbind er een conclusie aan. Hiermee kan je dan de vraag beantwoorden. Maak het makkelijk voor jezelf door verwijswoorden te gebruiken. Voorbeeld: Door antibioticagebruik in jonge kinderen, komen kinderen minder in contact met bacteriën (uit de vraag). Hierdoor komen ze minder in contact met de bacterie-antigenen (1pt). Dit kan resulteren in een overdreven Th2-respons, die zorgt voor een allergische reactie op onschuldige stoffen (1pt)

Komende examentrainingen

Bekijk alle examentrainingen
Een punt hoger banner 2b750f8b0265b170d5cd2d4d2da3a8e638a140d1b820ae03bb315a2f2f07f63d